Betaalvoorkeuren
in de winkel

Retail reality 

De manier waarop wij in Nederland betalen is de laatste jaren snel veranderd.

Een koffie op het station, een biertje aan de bar, een kroketje uit de automatiek: je betaalt het snel en simpel contactloos. Drie jaar geleden was dit nog ondenkbaar.

Het aantal PIN-betalingen in Nederland groeide tussen 2010 en 2018 van 35% naar meer dan 60%.  De helft daarvan, dus een derde van alle betalingen aan de toonbank is inmiddels contactloos.  De belangrijkste redenen: het gemak voor de gebruiker en de aanwezige betaalinfrastructuur.  Deze is in Nederland is vergeleken met andere landen in Europa bijzonder goed: vrijwel overal kun je met je pinpas betalen.

Internationale verschillen
Voor een ieder die regelmatig in België en Duitsland komt weet dat je in deze landen maar beter kunt zorgen dat je contant geld bij je hebt omdat betaalautomaten lang nog niet overal aanwezig zijn. Ook qua contactloos betalen zijn de verschillen in Europa bijzonder groot. Waar in België slechts 4% van de Pinbetalingen wordt uitgevoerd met behulp van NFC-technologie is dit in Polen en Hongarije meer dan 80% en in Tsjechië zelfs 93%! 

Ook buiten Europa zijn de verschillen groot. In de Verenigde Staten wordt er bijvoorbeeld traditioneel veel met Creditcard en relatief weinig met debitcard (pinpas) betaald. Samen zijn ze wel goed voor meer dan 70% van alle betalingen, maar in 2018 was slechts 3%(!)  hiervan contactloos. 

In India zijn vrijwel overal in het land pinautomaten te vinden en het aantal betalingen met contant geld daalt de laatste jaren snel: van 78% in 2015 tot 68% in 2017. Het merendeel van deze automaten heet ook een NFC-chip waarmee contactloos betaald kan worden, maar die die mogelijkheid wordt nog nauwelijks benut. Om elektronische betalingen verder te stimuleren heeft de Indiase overheid een programma gestart genaamd “Cashless India”.

Mobile payments
Hoe groot is het contrast met die andere Aziatische grootheid: China. In de meeste grote steden kun je op redelijk wat plaatsen met PIN-pas of Creditcard betalen, maar daarbuiten wordt het erg lastig.. Deze slechte elektronische betaalstructuur is een van de belangrijkste redenen voor de snelle groei van China’s meest populaire betaalmethode: Mobile payments, ofetwel betalen met je Smartphone.

Waar in 2012 slechts 4% van de betalingen op deze manier afgehandeld werden was dit in 2018 al gestegen tot 83(!) In vrijwel het hele land kun je overal heel eenvoudig betalen met met een QR-code via WEchat of Ali-pay. 

Ook in de Nederland werden de afgelopen tijd twee betaalmethoden geïntroduceerd die Werken op basis van QR-codes: De OK.app en Payconiq. Met name Payconiq is het afgelopen jaar een grote campagne gestart en inmiddels is het bij diverse landelijke retailers mogelijk met deze methode te betalen.

Toch is het maar de vraag of QR-code betalingen hier net zo aanslaan als in China. Zoals al gezegd is de betaalstructuur in Nederland bijzonder goed. Vrijwel iedere Nederlander heeft een pinpas met NFC-chip en grote banken hebben bijna allemaal een app waarmee  je simpel contactloos met (de NFC-chip in) je smartphone kunt betalen. Bij ABN-AMRO en ING is het het zelfs mogelijk om nog simpeler via een smartwatch te betalen

Tussen al dit contactloos geweld is er vast wel een plekje voor de QR-code, maar vooralsnog is de acceptatie door de consument marginaal.

Wil jij meer weten over deze trend? Neem dan contact op met Stefan de Jong, stefan.dejong@kega.nl  op +31 (0)252 750275.