videocontent & VR voor content marketing?

Technology makes immersive Experiences

Dat visual content uiterst effectief is, blijkt uit het voorgaande artikel ‘Trends’. We zien daarin een grote shift van still content naar video content. Zo voorspelt Cisco in z’n VNI Mobile Forecast (2015 – 2020) al dat in 2020 meer dan 75 % van de globale mobiele traffic uit videocontent zal bestaan, terwijl smartphones op dat moment bovendien al 81 % van de totale wereldwijde traffic vertegenwoordigen. De toekomst van content is video en dé device om het mee te consumeren, is de smartphone. De grote vraag is vervolgens: hoe ga jij videocontent inzetten voor succesvolle contentmarketing? En welke complementaire technieken gaan jou enablen om deze ervaring maximaal persoonlijk en immersive te maken? Opvallende technologische game changers voor het relevant naar de consument brengen van content, zijn virtual reality (VR) en augmented reality (AR). 

De technologische vooruitgang maakt deze content steeds eenvoudiger toegankelijk; denk hierbij aan de Google Cardboard in combinatie met je eigen smartphone. Bekijk bijvoorbeeld de 360 ˚-video’s die de Efteling van haar grootste attracties als ‘De Baron’ en ‘Joris en de Draak’ maakte en je beleeft de sensatie van deze achtbanen zelf. Zondermeer overtuigende reclame. 

Beam me up
De overtuiging van VR en AR zit in het feit dat je de content niet alleen maar bekijkt, maar deze ook echt beleeft. Uit onderzoek blijkt dat VR, AR effect hebben op de hersenen en dan met name op besluitvaardigheid, empathie en emoties als hoop en plezier. Zoek, als ‘contentmaker’ dus de verhalen die meeslepend zijn en dompel de consument onder in een VR-verhaal.
De hotelketen Marriott bijvoorbeeld wilde hun imago bij jonge zakenmensen wat opkrikken en toerde met de ‘Travel Brilliantly’ Teleporter langs acht grote Amerikaanse steden. Mensen konden plaatsnemen in de Teleporter, kregen een Oculus Rift-bril op en een draadloze koptelefoon en je werd naar Wai'anapanapa Beach in Maui of de top van de Tower 42 in hartje Londen ‘gebeamd’. Je beleefde niet alleen een 360 ˚-video, maar ook 4D-elementen als wind, warmte, geur, trillingen, etc. Dit onderdeel van een grotere mediacampagne zorgde ervoor, dat Marriott z’n ietwat stoffige imago van zich af wist te schudden.

Is de VR-webshop de toekomst?
Zo’n meeslepend avontuur zelf ervaren zal ongetwijfeld merkvoorkeur creëren bij de consument. Maar is VR/ AR ook in staat  een rol te spelen bij het converteren van shoppers? Kenners voorspellen dat de toekomst van VR ligt in ‘walk-around VR’ ofwel ‘room-scale VR’, waarbij je je kunt bewegen in een virtuele kamer, denk bijvoorbeeld aan een virtuele showroom van je favoriete retailer, terwijl je je eigenlijk in je slaapkamer bevindt. In juli 2016 kondigde Alibaba al aan daar wel brood in te zien. Een prototype van hun VR shopping program, Buy+, kon tijdens het Taobao Makers Festival getest worden. Met een VR headset op kon de 360 ˚-winkel verkend worden: producten kunnen in detail bekeken worden, er is een VR robot die als persoonlijke shopping assistent dient en met de ‘check for details’-functie worden kleding en accessoires door modellen getoond op de catwalk. Als dat de toekomst wordt voor webshops, dan valt er nog heel wat VR-content te produceren!

Deze blogposts al gelezen?

G-Star rekent op Kega · Kega
G-Star rekent op Kega · Kega
14 maart, 2019

G-STAR + KEGA G-Star rekent op Kega voor globale retail executie van nieuwste campagne Na een uitvoerige competitie met ...

Hoogvliet · Kega
Hoogvliet · Kega
3 mei, 2017

MEI 2017 Hoogvliet kiest voor Kega Na een uitvoerige creatieve competitie met diverse reclamebureaus heeft Hoogvliet gek...