Link 1     Link 2     Link 3

Meer projecten

Essentiel Antwerp webshop op basis van Composable Commerce
KEG_1200x800_fotoholder_headert_case_essential
KEG_300x300px_case_logo_essential1
Project details
Klantnaam:
Essentiel Antwerp

Project:
Headless storefront using Builder.io & Algolia

Oplossing:
Webshop op basis van Composable Commerce

Commerce platform gebaseerd op Composable Commerce

Essentiel Antwerp is een internationaal fashion brand dat bekend staat om verfrissende, verrassende en luxueuze mode, met bijzondere grafische en bloemenprints en trendy kleuren. In 1999 lanceerde het merk de eerste t-shirt collectie en een jaar later werd de eerste winkel geopend. Inmiddels zijn er meer dan 30 winkels zowel binnen als buiten Europa.

Voor Essentiel Antwerp realiseerden we in 2023 een Digital Commerce platform, gebaseerd op Magento Open Source en NextJS. Om het platform toekomstbestendig te maken kozen we voor een Composable Commerce aanpak. Het platform is flexibel en schaalbaar en kan daardoor eenvoudig aangepast worden aan de snel veranderende wensen en gedrag van consumenten.

KEG_805x500_laptopphone_content_case_essential_antwerp
De aanleiding

Het bestaande e-commerce platform, gebaseerd op Magento 1, was al online sinds 2014 en vanwege de End of Life (EOL) status was er geen ondersteuning meer vanuit Adobe.  Op gebied van veiligheid en snelheid voldeed het niet meer, de doorontwikkeling was inefficiënt en tijdrovend geworden en er waren weinig omnichannel mogelijkheden beschikbaar. 

Een belangrijk doel van Essentiel Antwerp was het verbeteren van de online ervaring van de consument. Het toevoegen van meer beleving door het gebruik van rijke content, het in de toekomst mogelijk maken van diensten zoals Click & Collect en het verbeteren van het retourproces hadden hier een belangrijk aandeel in. Daarnaast bestond de wens om zo veel mogelijk door te kunnen ontwikkelen zonder dat gebruikers hierdoor gehinderd worden.

De oplossing

De basis van de oplossing is de headless frontend gebaseerd op open standaarden waaronder ReactJS. De backend van het platform bestaat niet uit één maar uit meerdere, los van elkaar staande, systemen die samen één geheel vormen. 

De belangrijkste onderdelen van de backend zijn het digital commerce platform Magento 2 Open Source, Algolia Search & Discovery, Content Management Systeem Builder.io en Payment service provider Adyen. De verschillende systemen zijn op een moderne manier met elkaar geïntegreerd. Ze communiceren rechtstreeks via API's met de frontend en zijn slechts in enkele gevallen minimaal onderling verbonden. 

De verbinding met het ERP van Business Central, LS Retail en het CRM systeem van Microsoft lopen via iPaas integratie platform Alumio.  Dit platform stelt ons in staat moderne integraties te maken zonder maatwerk code maar in plaats daarvan via een eenvoudige Click-and-Configure"-interface. Dit betekent dat niet-ontwikkelaars of zelfs projectmanagers software-integraties kunnen configureren, controleren en beheren vanuit één centraal dashboard.

Gerealiseerde oplossingen

Door te kiezen voor een composable commerce aanpak is Essentiel Antwerp nu in staat om systemen te kiezen die het best passen bij het merk en de afdelingen die er mee moeten werken. En doordat het combineren van de best passende standaard systemen eenvoudig is hoeven er geen op maat gemaakte oplossingen meer gebouwd hoeven te worden. 

Een tweede voordeel is dat het softwareontwikkelproces minder tijd inneemt. Doordat alle backend systemen onafhankelijk van elkaar functioneren kan de ontwikkeling per systeem plaatsvinden. Dit zorgt ervoor dat het hele proces van ontwikkelen, testen en releasen veel efficiënter verloopt en minder tijd en geld kost dan voorheen. . 

Ook voor de medewerkers van Essentiel Antwerp, en dan vooral die van de content afdeling, heeft het nieuwe digital commerce platform verschillende voordelen. Doordat er gebruikgemaakt wordt van een headless CMS kan de content afdeling onafhankelijk van andere afdelingen en daardoor ook efficiënter werken. 

Het team heeft nu ook veel meer mogelijkheden dan voorheen om inspirerende content toe te voegen en de drag & drop mogelijkheden zorgen ervoor dat er veel meer flexibiliteit is bij het indelen van contentpagina's en contentblokken. 

Bovenstaande voordelen zorgen er ook voor dat het team nu in staat is om veel sneller content te updaten dan voorheen.

 

Ondanks dat Magento 2 Open Source niet cloud based is hebben we er toch voor gekozen om dit platform te gebruiken voor een groot deel van de e-commerce functionaliteiten. Het biedt namelijk op een kostenefficiënte manier geavanceerde internationale e-commerce mogelijkheden waar veel concurrerende platforms niet over beschikken. Doordat alle functionaliteiten ontsloten worden door API's en we de Magento backend combineren met een platformonafhankelijke frontend is de oplossing toch flexibel en klaar voor de toekomst. Bekijk ook het volgende artikel om meer te lezen over onze pragmatische Composable Commerce aanpak.

Onze diensten


Digital commerce

Vanuit onze Unified Commerce visie ontwikkelen wij apps en composable commerce platformen die onze opdrachtgevers extra omzet opleveren.

Learn more


Digital strategy

Met uitvoerbare roadmaps waarin zowel klant als medewerker centraal staan, helpen wij opdrachtgevers met de digitale transformatie.

Learn more


Digital solutions

Besparen met slimme, digitale oplossingen. Wij helpen opdrachtgevers bij het kiezen of ontwikkelen van de juiste tools en functionaliteiten voor hun organisatie.

Learn more